Tomb Raider (2013)

Man kan vel si at min trang til å leve som en eventyrlysten, blodtørstig arkeolog på sporet av eldgamle mysterier i falleferdige ruiner stammer fra å ha sett Indiana Jones en gang for mye da jeg var liten. Men den gang ei. Jeg endte opp som en stillferdig bibliotekar som tørker støv av bøker heller enn av oldtidens relikvier. Derfor er jeg bare så glad for å ha funnet og opplevd det nye Tomb Raider eventyrspillet til Playstation 3! Her fikk jeg utløp for mye oppsamlet frustrasjon…

 photo tombraider2_zps21de3ce5.jpg

Lara Croft er vel en kjent figur for de aller fleste i dag, etter å ha vært actionheltinne i mange spill og også i diverse filmer. Det nye spillet til Square Enix fra 2013 tar oss med tilbake til Lara Crofts begynnelse. Nærmere bestemt til det første halsbrekkende eventyret hun tar del i, som nyutdannet akademiker. Hun reiser avgårde for å finne Yamatai, en myteomspunnet øy. Som i et Bermudatriangelmysterie havarerer skipet hun seiler på. Og dermed befinner Lara og vennene hennes seg plutselig strandet midt i en heksegryte av monstre, onde fiender og farefulle klipper/fjell/elver/ruiner..

 photo tombraider1_zpsee3ceb34.jpg

Som spiller får vi knapt med tid til å lære oss å takle utfordringene Lara utsettes for. Det er bare å kaste seg ut i det og håpe på det beste.. En blodig og forferdelig død venter rundt hvert eneste hjørne! Man må hoppe, skyte, klatre, kaste seg utfor et elveløp fullt av livsfarlige tømmerstokker og forsere alle mulige slags hindre, fra fallende helikoptre til elektrisk vann.

Men hvis man blir lei av de voldelige utfoldelsene, så kan man også ta det med ro og bare nyte spillets fine grafikk. Yamatai er visuelt vakkert med sine gamle ruiner og natur. Det er også lagt opp til at man kan bruke mye tid på å lete etter skjulte skatter rundt omkring. Selve historien i spillet er tidvis forutsigbar, men Lara selv fremstår som troverdig og ultratøff. Det viktigste her er jo hvor utrolig spennende og spillbart spillet er, og her scores det full pott!

Anmeldelsen er tidligere publisert på bibliotekrom.no.