Bøker om sommeren

Man skulle kanskje tro at solfylte dager stappfulle av iskrem, saltvann på huden og sandkorn mellom tærne ikke krever noen form for virkelighetsflukt! Men når man ligger der på stranden med lyden av bølgeskvulp og latter i ørene, og sakte blir grillet i solen… da er det bare en ting som gjør dagen bedre og det er følelsen av en tung bok mellom hendene. Vissheten om at lykken blir komplett når man forsvinner inn mellom bokens to permer og skaper sitt eget univers for en stund. Kombinasjonen av sol, strand og bok utgjør uten tvil en av de beste formene for rekreasjon, egentid og kos.
I løpet av ett liv samler det seg etterhvert opp en haug med bøker som utgjør små glimt inn i livet man har levt.

Bøkene jeg har samlet på min bokhylle er minner fra tiden jeg tilbrakte på brygga med bestefar mens vi leste høyt fra historiebøkene og Nancy Drew (og ventet på fisk på kroken, men det ble aldri napp). Og så er det bøkene fra den sommeren jeg oppdaget Robin Hobb og for alvor forelsket meg i fantasylitteraturen. Jeg leste alle bøkene hennes på rad mens jeg hele tiden løp til bokhandelen for å få tak i neste bok i serien. Da satt jeg i solskinnet og klødde på myggstikk og befant meg helt i min egen lille verden, skrevet av Robin Hobb og elsket av meg.

Blant mine beste sommerminner står Wilbur Smiths bøker om det gamle Egypt sterkt. Hapi, Nilens hemmelighet, Taita og den 7. gåten, Vismannen Taita. Det er eventyr, magi, faktisk historie og vill fantasi i herlig forening.

Så langt i år har allerede flere bøker flyttet inn på bokhylla mi, inn i mitt minnearkiv. Det er John Ajvide Lindqvists Lille Stjerne (allsangprogrammer på tv blir aldri det samme igjen), og Janne Drangsholts Humlefangeren. Sistnevnte handler om Japan og terrorangrep og om å være voksen i en verden som bare er skummel og uforståelig. Og så handler den om kjærlighet. Videre i sommer planlegger jeg å lese Patrick Rothfuss’ episke fantasyfortelling om Kvothe. Kanskje bøkene til Rothfuss blir oversatt til norsk en gang, det fortjener de. Den første boken om Kvothe har jeg allerede lest, nummer to er enda tjukkere. Det blir mange timer virkelighetsflukt på varme sommerdager. Jeg skal også lese Lykkeland av George Saunders. Det er noveller breddfulle av satire og tragikomiske situasjoner, utrolig godt skrevet. Jeg har lest den allerede, men da på engelsk. Det er godt å lese på norsk, og jeg håper at resten av Saunders bøker også blir oversatt, selvom jeg allerede har lest de på engelsk.

For meg er ikke sommerbøker så mye preget av sommeren, i handling eller tema eller sånt. For meg er det er ikke sommeren som preger bøkene, men bøkene som preger sommeren!

*

 Denne teksten ble skrevet i ca 2011, og er tidligere på publisert bloggen til Cappelen Damm, Forlagsliv, som vinner av en pakke sommerbøker. photo eileenb.jpg