20th Century Ghosts

I hele vår har jeg innimellom kost meg med en novellesamling skrevet av Joe Hill. Han er raskt på vei til å bli en av mine favorittforfattere, spesielt etter denne samlingen av grøssende gode noveller. Han har også skrevet Locke and Key, en av mine absolutte tegneseriefavoritter.

 photo 20th-century-ghosts1.jpg

De første par novellene i denne samlingen, imponerte meg ikke så veldig, til tross for at jeg likte dem godt. Tittelnovellen 20th Century Ghost er søt, bygget opp av gotiske og tradisjonelle elementer man gjenfinner i de fleste spøkelseshistorier. Den mangler kanskje litt originalitet. Resten av novellesamlingen kan derimot ikke sies å mangle hverken originalitet, kreativitet eller gode grøss.

Novellen Pop Art handler om noe så merkelig som en oppblåsbar gutt. Det er en bisarr og fascinerende historie om redselen for å bli slått hull på, smelte i solen eller trampet ned. Den er full av barndomstraumer og ett vennskap så sterkt at jeg nesten fikk vondt i hjertet da jeg hadde lest slutten.

I The Black Phone møter vi den unge gutten som blir kidnappet og mottar telefoner fra de andre guttene som kidnapperen tidligere har drept. For meg var denne novellen helt skrekkelig fæl, og slutten kunne ikke komme fort nok.

The Cape er en original og ektefølt historie om en superheltkappe. En veldig velskrevet og annerledes anti-superhelthistorie. Den er mer som en innsikt i psyken og livet til ett menneske det tipper over for, enn en overnaturlig historie, selvom det elementet også er på plass.

Novellen Last Breath handler om den pensjonerte legen som har tilbrakt livet og hele sin formue med å samle på menneskers siste, døende pust. Jeg skal ikke røpe mer. Denne novellen bør absolutt leses uten å vite for mye. For meg var denne novellen ett helt nytt møte med døden i litteratur. Det var usedvanlig skummelt.

Dette er bare noen av alle de fantastiske historiene som finnes i samlingen. Det finnes en del felles tematikk i novellene. For eksempel traumatisk barndom og ondskapsfulle fedre (muligens Hills forsøk på å distansere seg fra sin berømte far Stephen King..?). Hills univers er befolket av usedvanlige, merkelige, noen ganger morbide og bisarre, men alltid fascinerende skikkelser. Les denne hvis du tør!

 

  • Tittel: 20th Century Ghosts
  • Forfatter: Joe Hill
  • Paperback: 336 sider
  • Utgiver: William Morrow Paperbacks; Reprint edition (September 16, 2008)
  • Språk: Engelsk
  • ISBN-10: 006114798
  • ISBN-13: 978-006114798
  • Forfatters hjemmesidehttp://joehillfiction.com/