Twilight-serien, seriøst?

Jeg fikk frysninger på ryggen av å se traileren til den nyeste filmen i Twilight-serien. Om Bella som er forelsket i Edward. Ikke fordi jeg synes det ser så bra ut. Men fordi jeg nærmest får raserianfall over å se de tradisjonelle kjønnsrollene utfolde seg ukritisk. Er det virkelig ingen andre enn jeg som synes Bella er teit? I den nyeste filmen er hun redusert til et sengeliggende offer som atter igjen må reddes av de sterke mennene i sitt liv. Selv har hun ofret seg selv og sine ønsker for å være kone og mor. Ofrer seg til døden faktisk.

Ettersom Twilight-serien er så populær, så går jeg ut i fra at de fleste har en formening om hva det dreier seg om: Menneskejenta Bella forelsker seg i vampyrgutten Edward, og dermed oppstår det en kamp mellom dem i forhold til ekteskap og sex. Bella vil ha sex og vil ikke gifte seg. Edward vil ikke ha sex og han vil gifte seg. Og så er Bellas liv konstant i fare fordi andre vampyrer har lyst til å spise henne og Edward må beskytte og redde henne. Og så er det en fyr i bar overkropp som heter Jacob og han blir til en varulv så han også kan beskytte og redde henne.

Bella er en sutrete og deppa jente, ikke spesiell på noen som helst måte, helt ordinær hun. Såvidt jeg husker så får vi aldri presentert noen form for fremtidsønsker eller interesser, bortsett fra at hun en gang synes det er gøy å skru motorsykler sammen med Jacob så hun kan ha nær-døden opplevelser for å se Edward. I grunn er det kun en ting jeg husker som Bella aktivt uttrykker et ønske for, og det er at hun er villig til å dø for å være sammen med Edward. Hennes liv er urelevant, hun ønsker kun å eksistere for kjærligheten til Edward. Om hun ikke er i fare for å dø på grunn av andre vampyrer, så ønsker hun selv å dø når Edward går fra henne. Hun er konstant i behov for å bli reddet.

Edward er om mulig enda mer sutrete og deppa, i tillegg til å være demonisk kontrollerende og uoppnåelig. Og så Jacob da, han går i bar overkropp. Det de har felles er en overveldende trang til å elske og beskytte Bella. Ellers lukter de visst ganske vondt begge to. De er menn i ordets tradisjonelle forstand, sterke, uavhengige og aktive. Men i Twilight-verdenen er de ikke bare gode eksempler på maskulinitet i tradisjonell forstand, men de er også ekstremt følsomme og vet akkurat hva Bella føler og trenger å høre, hele tiden. De varter opp med kjærlighetserklæringer og tilsynelatende empatiske øyeblikk, de vil kun kose og klappe og klemme. Kombinert med å være kjekkaser så er det virkelig en dødelig kombinasjon. For vanlige, ekte gutter har ikke lenger en sjanse mot disse fiksjonene.

Selvsagt har jeg sett filmene. Jeg kommer til å se Breaking Dawn også. Men seriøst folkens, å la disse figurene bli et fenomen, med tanke på hva slags rollebilder de gir oss?

For min del vokste jeg opp med Buffy. Heldigvis.

Photobucket

Photobucket

Sjekk ut Jarjarrs deviant-side for flere humoristiske angrep på Twilight:)

One comment

  1. Julie says:

    Jeg har ikke lest bøkene, og ikke sett filmene – men den posten her oppsummerer akkurat slik jeg ser for meg at det er. 😛 Jeg vokste også opp med Buffy… Det var noe ganske annet.

Comments are closed.