From Samfunn

Kjære bestefar

Da du ringte i går, ble jeg veldig glad. Det var så godt å høre stemmen din, grov i målet, med Hardanger-dialekt som uttaler R-en så tydelig. Det var som å snakke med min egentlige bestefar igjen, selvom han døde for flere år siden og ingenting bringer ham tilbake uansett hvor mye hjertet mitt verker av savn.

Jo, du trengte hjelp til å finne kilden til en påstand om tittelen på en bok i et leksikon du leste. Jeg søkte litt rundt om kring, men fant ikke treff før jeg etter noen minutter fikk et forslag til en alternativ tittel i Nasjonalbibliotekets søketjeneste på Internett. Jeg hadde ikke lyst til å legge på røret, for jeg var allerede overveldet av minner om en kjær bestefar og dessuten likte jeg at du selv om du er så godt voksen var så brennende opptatt av ungdommen. Ungdommen klarer ikke tilegne seg lærdom lenger, ikke sånn som før, sa du, jeg snakker tross alt fem språk, dagens ungdom har ikke sjanse til å matche meg. Det er ikke så vanskelig å være enig, sa jeg da, vi trenger vel ikke lære oss noe som helst, all verdens kunnskap er kun noen tastetrykk unna. Men tenk å gjøre seg så avhengig av den teknologien, hva er vel den i den store sammenhengen, den er ikke med på å utvikle noen sin karakter, minne, eller hjernefunksjon.

Alt går så fort i dag, det er ingen tid til refleksjon. Vi er jo blitt teknologimennesker som leverer så kjapt, og når vi har funnet det vi trenger, så glemmer vi det igjen like fort. Det er jo der igjen når vi trenger det, neste gang, sa jeg. Ja huff sa du, tenk om skolen istedet for å legge til rette for alle tester og alt man må lese, heller sørget for å lære ungene gode teknikker for læring. Tenk om de fikk lære nøyaktig hvordan de best lærer seg det de trenger å lære. Altså, ikke at de skal lære, men hvordan de skal lære. Da kommer jo det man skal lære som en selvfølge etterpå.

Det er jo så trist med denne ungdommen, de sitter berre begravet med hodet i mobiltelefonen. T-banen er jo full av folk med nakkeskader. De klarer ikke en gang svare på enkle faktaspørsmål om verden rundt seg og de har ingen kunnskaper om historiens gang. Ja, jeg er vel kanskje for pessimistisk, sa du.

Men i gamle dager satt gubbene med hodet begravet i avisen, alle som en, på toget, sa jeg da. Vet du at vi har en app på mobiltelefonen som gir oss umiddelbar tilgang til dagsferske aviser fra hele verden? Det er jo ikke rart man får nakkeskade av en sånn overflod. Men jeg er enig med deg i at vi ikke lenger tilegner oss den samme kunnskapen som før. Jeg vil likevel si at jeg er optimistisk for jeg ser at mine jevnaldrene blir mer og mer opptatt av å ta vare på de gamle verdiene som gode samtaler, debatter, og lærer seg alt fra strikking til baking og velger brettspill istedenfor dataspill. Vi blir så slitne av teknologien at vi blir anti alt sammen. Men vi er jo pent nødt til å være takknemlige for fremskrittene verden har tatt, du ringte jo til meg fordi du ikke fant svaret selv, og jeg fant det på Internett. Hva var det du spurte meg om igjen, det har jeg glemt.

Slaget på Lier 1814 – 2014

Norge feirer i år at det er 200 år siden vi fikk Grunnloven. Det er mange arrangementer over hele Norge i løpet av året. Den 2. august arrangerte Forsvarets avdeling for kultur og tradisjonSlaget på Lier” i Kongsvinger. For nøyaktig 200 år siden led svenskene sitt eneste nederlag mot nordmennene på Lier, i kampen om Norge etter Kielfreden 1814, der Danmark ble tvunget til å avstå Norge til Sverige, men Norge erklærte seg uavhengig, vedtok sin egen grunnlov og valgte seg Christian Frederik til konge.

Dagen ble markert med en gjenskapt soldatleir, slik den ville sett ut for 200 år siden, og så ble selve slaget mellom nordmennene og svenskene gjenskapt i grove trekk. Den norske oberstløytnant Krebs hadde kommandoen den gang for 200 år siden, mot den svenske generalmajor Gahn.

Det var ganske rart å tenke på at vi var på historisk grunn og at de slåss på denne måten en gang i tiden. Krig er trist og vondt uansett omstendigheter. Vi kan jo bare håpe at resten av verden en gang kan feire at det er nesten 200 år siden sist det var slike tilstander.

Her er noen bilder jeg tok med mitt mobilkamera: Read more

Twilight-serien, seriøst?

Jeg fikk frysninger på ryggen av å se traileren til den nyeste filmen i Twilight-serien. Om Bella som er forelsket i Edward. Ikke fordi jeg synes det ser så bra ut. Men fordi jeg nærmest får raserianfall over å se de tradisjonelle kjønnsrollene utfolde seg ukritisk. Er det virkelig ingen andre enn jeg som synes Bella er teit? I den nyeste filmen er hun redusert til et sengeliggende offer som atter igjen må reddes av de sterke mennene i sitt liv. Selv har hun ofret seg selv og sine ønsker for å være kone og mor. Ofrer seg til døden faktisk.

Ettersom Twilight-serien er så populær, så går jeg ut i fra at de fleste har en formening om hva det dreier seg om: Menneskejenta Bella forelsker seg i vampyrgutten Edward, og dermed oppstår det en kamp mellom dem i forhold til ekteskap og sex. Bella vil ha sex og vil ikke gifte seg. Edward vil ikke ha sex og han vil gifte seg. Og så er Bellas liv konstant i fare fordi andre vampyrer har lyst til å spise henne og Edward må beskytte og redde henne. Og så er det en fyr i bar overkropp som heter Jacob og han blir til en varulv så han også kan beskytte og redde henne. Read more